Haptotherapie

'Een aanraking zegt meer dan 1000 woorden'

Haptotherapie is een ontwikkelingsgerichte therapievorm waarbij aan de hand van ervaringsgerichte oefeningen (waaronder de directe Ėlijfelijke- aanraking) een gestagneerde persoonlijke ontwikkeling weer op gang kan komen. Je wordt als het ware weer in beweging gebracht, moeten verandert in willen en je durft jezelf meer te laten zien.

een pad ontstaat door er op te lopenEen pad ontstaat door er op te lopen

Haptotherapie leert je om weer in contact te komen met je eigen gevoel, je van je gevoel bewust te worden. Je leert grenzen ontdekken, deze te stellen of juist te verleggen. Je ervaart aan den lijve wat voor effect jouw manier van doen heeft in het contact met jezelf en je omgeving.

We gaan samen op zoek naar jouw mogelijkheden om verder te groeien. Uitgangspunt is dat jij bepaalt welk pad je opgaat, ik zal hierbij steunend, stimulerend of confronterend zijn, ik loop als het ware even met je mee. Onderweg leer jij jezelf kennen, wie ben ik, wat wil ik en wat houdt me hierin tegen? Samen kijken we hoe je hetgeen je ervaren hebt in de praktijk ook in je dagelijkse leven kunt toepassen om zo beter in je vel te gaan zitten.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Letterlijk vertaalt betekent het: door oogbeweging minder gevoelig worden en opnieuw verwerken. Het is een effectief bewezen behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van nare ervaringen in het verleden. Met deze therapie wordt "het informatieverwerkingssysteem" in de hersenen gestimuleerd en kan verwerking van de nare ervaring alsnog plaatsvinden. Hierdoor wordt de lading die deze gebeurtenis nog heeft in je dagelijkse leven geneutraliseerd. Stimulatie van "het informatieverwerkingssysteem" in de hersenen vindt plaats door het horen van klikjes via een koptelefoon, het volgen van de hand van de therapeut (oogbeweging) of het tikken aan de buitenkant van je knieŽn, terwijl je aan de nare ervaring denkt.

Sensorimotor psychotherapie

Sensorimotor psychotherapie is een lichaamsgerichte therapie waarbij je gaat voelen waar obstakels en afweerreacties in je lijf zitten. De therapie werkt direct met de lichamelijke ervaringen en sensaties als gevolg van onder andere nare ervaringen in het verleden. Door te luisteren naar je lichaam zal je merken dat het je vertelt welke beweging gestopt is of niet gemaakt kon worden tijdens de nare ervaring. Door in het hier en nu de beweging alsnog in gang te brengen of af te maken, komt verwerking tot stand. Je kan deze therapievorm zien als lichaamsgerichte EMDR.

Mentaliseren bevorderende therapie

Deze therapie heeft als doel het mentaliserend vermogen te vergroten. Mentaliseren is het begrijpen waarom je doet zoals je doet en voelt zoals je voelt EN het begrijpen waarom anderen doen zoals ze doen en voelen wat ze voelen. Kort gezegd in contact met de ander oog houden voor jezelf EN de ander. Dit doen we automatisch iedere dag door stil te staan bij wat er door ons heen gaat en wat anderen motiveert. Tijdens de therapie staan we expliciet stil bij het mentaliseren, waardoor dit vermogen vergroot wordt. Dit is belangrijk om onze emoties en impulsen te reguleren, maar ook om bevredigende en betekenisvolle relaties met anderen te kunnen hebben.