Haptotherapie

'Een aanraking zegt meer dan 1000 woorden'

Haptotherapie is een ontwikkelingsgerichte therapievorm waarbij aan de hand van ervaringsgerichte oefeningen (waaronder de directe –lijfelijke- aanraking) een gestagneerde persoonlijke ontwikkeling weer op gang kan komen. Je wordt als het ware weer in beweging gebracht, moeten verandert in willen en je durft jezelf meer te laten zien.

een pad ontstaat door er op te lopenEen pad ontstaat door er op te lopen

Haptotherapie leert je om weer in contact te komen met je eigen gevoel, je van je gevoel bewust te worden. Je leert grenzen ontdekken, deze te stellen of juist te verleggen. Je ervaart aan den lijve wat voor effect jouw manier van doen heeft in het contact met jezelf en je omgeving.

We gaan samen op zoek naar jouw mogelijkheden om verder te groeien. Uitgangspunt is dat jij bepaalt welk pad je opgaat, ik zal hierbij steunend, stimulerend of confronterend zijn, ik loop als het ware even met je mee. Onderweg leer jij jezelf kennen, wie ben ik, wat wil ik en wat houdt me hierin tegen? Samen kijken we hoe je hetgeen je ervaren hebt in de praktijk ook in je dagelijkse leven kunt toepassen om zo beter in je vel te gaan zitten.

Hypno- en regressietherapie

Hypnotherapie maakt gebruik van trance om contact te maken met het onderbewuste. Het onderbewuste heeft heel veel invloed in hoe we ons voelen en gedragen in het dagelijkse leven. Vaak voelen we een bepaalde emotie en dan kunnen we toch niet helemaal helder krijgen wat de trigger is van dit gevoel, het lijkt wel alsof iets ons overkomt. Het antwoord kan liggen in het onderbewuste, trance kan helpen je dit bewust te worden.
Bij regressietherapie wordt trance gebruikt om terug te gaan naar ervaringen uit het verleden, bijvoorbeeld naar de kindertijd. Het mooie aan deze technieken vind ik dat er gewerkt wordt in dubbelbewustzijn, een belangrijk element binnen de sensorimotor psychotherapie en zo ook het raakvlak. Op deze manier kan ik beide therapievormen combineren.

Sensorimotor psychotherapie

Sensorimotor psychotherapie is een lichaamsgerichte therapie waarbij je gaat voelen waar obstakels en afweerreacties in je lijf zitten. De therapie werkt direct met de lichamelijke ervaringen en sensaties als gevolg van onder andere nare ervaringen in het verleden. Door te luisteren naar je lichaam zal je merken dat het je vertelt welke beweging gestopt is of niet gemaakt kon worden tijdens de nare ervaring. Door in het hier en nu de beweging alsnog in gang te brengen of af te maken, komt verwerking tot stand. Je kan deze therapievorm zien als lichaamsgerichte EMDR. Ook wordt er gewerkt aan het weer op gang brengen van gestagneerde ontwikkelingsbewegingen, welke opgelopen zijn in je jeugd doordat er (te) weinig oog was voor jouw behoeften. Hierdoor loop je in het hier en nu vast binnen (intieme) relaties.

Op sensorimotorpsychotherapie.nl kan je meer lezen over sensorimotor psychotherapie.

Mentaliseren bevorderende therapie

Deze therapie heeft als doel het mentaliserend vermogen te vergroten. Mentaliseren is het begrijpen waarom je doet zoals je doet en voelt zoals je voelt EN het begrijpen waarom anderen doen zoals ze doen en voelen wat ze voelen. Kort gezegd in contact met de ander oog houden voor jezelf EN de ander. Dit doen we automatisch iedere dag door stil te staan bij wat er door ons heen gaat en wat anderen motiveert. Tijdens de therapie staan we expliciet stil bij het mentaliseren, waardoor dit vermogen vergroot wordt. Dit is belangrijk om onze emoties en impulsen te reguleren, maar ook om bevredigende en betekenisvolle relaties met anderen te kunnen hebben.